Svjetski dan broja π

14.3.2024., održano je u našoj školi prvo školsko natjecanje u zapisivanju decimala broja π te kviz o Albertu Einsteinu . Zašto? Natjecanjem smo proslavili Svjetski dan broja π te ujedno i 145. rođendan velikog znanstvenika Alberta Einsteinu.

Matematička konstanta π (pi) u stvarnosti ima beskonačno mnogo decimalnih mjesta koje nemaju uzorak ponavljanja (zapis nije periodičan). Upravo zbog svoje neperiodičnosti, odnosno, nepredvidivosti je i zanimljiv čovječanstvu. Poznato je da broj postoji već 4000 godina, koristili su ga i Babilonci. Engleski matematičar William Jones je zaslužan što je 1706. grčko slovo π odabrano kao simbol ovog broja.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, svjetski rekord u broju zapamćenih decimala broja pi drži Lu Chao. Zapamtio je oko 70 000 znamenaka, za što mu je trebalo oko 24 sata da ih sve izrecitira. Najčešća znamenka koja se ponavlja u prvih 100 000 decimala je upravo znamenka 1.

Na današnji dan je 1879. rođen Albert Einstein, jedan od najvećih fizičara svih vremena, a 1882. i poljski matematičar, Waclaw Sierpinski, poznat po fraktalima.

Ukupno je sudjelovalo 35  učenika osmih razreda u dvije kategorije. Nastavnica fizike Kristina Pažin je sa učenicima odradila kategoriju kviza o Albertu Einsteinu dok je nastavnica matematike Ivana Perić  sa učenicima odradila kategoriju zapisivanja decimala broja Pi. Svaka kategorija je mogla u 10  minuta zapisati što više točnih decimala broja pi na točnim pozicijama. Neki učenici su zapamtili te čitko i točno zapisali preko 230 decimala broja.

Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: Kristine Pažin i Ivane Perić je pregledalo zapise svih natjecatelja i proglasilo prva tri najbolja učenika u svim kategorijama.

Kviz o Albertu Einsteinu:

  1. Ema Raič
  2. Ana Džakula
  3. Danka Perić

Zapisivanje decimala broja Pi:

  1. Klara Krešić ( 231 znamenku)
  2. Tomislav Terkeš (157 znamenki)
  3. Anđela Raspudić ( 126 znamenki )

Čestitke svim učenicima na sudjelovanju  i odličnim rezultatima.