Majčin dan 2021
unnamed (1)

unnamed (1)Druga nedjelja u svibnju već tradicionalno je posvećena majkama. Majčin dan kroz povijest se u različitim oblicima obilježavao u mnogim zemljama diljem svijeta, ali je status blagdana prvi puta dobio u Sjedinjenim Američkim Državama. Danas se slavi u više od pedeset zemalja u svijetu.

 

Anna Jarvis početkom 20. stoljeća, prva je uspjela inaugurirati Spomendan svih majki u Graftonu, malom gradu u Zapadnoj Virginiji. Taj je dan trebao ljude podsjetiti na njezinu majku Ann Reeves Jarvis koja se, zajedno sa svojom djecom, borila za emancipaciju žena, a umrla je drugu nedjelju u svibnju. Američki je kongres 1914. „Majčin dan“ proglasio državnim blagdanom, kao „javni izričaj ljubavi i poštovanja prema majkama“.

Riječima Anne Jarvis, svrha majčinog dana jest probuditi uspavanu ljubav i zahvalnost prema ženama koje su nas rodile. Dokinuti otuđivanje obitelji. Učiniti nas boljom djecom približavajući nas srcima naših dobrih majki. Dati majkama do znanja da ih cijenimo iako to baš ne pokazujemo često. Ako niste kod kuće, pišite majci, recite joj nekoliko lijepih riječi, pohvala i recite joj kako je volite. Majčina ljubav je nova svaki dan“.

Tim povodom djelatnici naše škole zajedno sa učenicima obilježili su taj dan ukrasivši školske hodnike i učionice raznim crtežima učenika, te izradivši pano koji krasi ulaz škole. Učiteljice su s učenicima izrađivale razne radove i čestitke koje su učenici darovali svojim majkama.

unnamed (4)

unnamed (6) (1)

Više slika u galeriji